Klimabistand er støtte til utviklingsland for å tilpasse seg klimaendringene og begrense klimagassutslipp.
Les mer om beregning av støtte til klimaformål
Bistandsresultater skal bidra til åpenhet om hvor og hvordan norske bistandspenger brukes og resultatene bistanden gir for fattige land og folk.
Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker portalen. Les mer
Øremerket støtte til klimaformål er prosjekter registrert i bistandsstatistikken med markørene klimatilpasning og/eller utslippsreduksjon som et hovedmål eller delmål i prosjektet. Det foretas en beregning for å skille mellom støtte til prosjekter hvor klimaformål er et hovedmål eller et delmål. Hvis minst ett av prosjektets hovedmål er klimatilpasning eller utslippsreduksjon regnes 100 prosent av støtten som klimabistand. Hvis klimatilpasning eller utslippsreduksjon kun er et delmål regnes 40 prosent av støtten som klimabistand. I tillegg inkluderes en beregnet klimaandel av kapitaloverføringene til Norfund.
Kjernestøtte til klimaformål er beregninger på hvor mye av Norges kjernestøtte til multilaterale partnere som brukes til klimaformål. Beregningene skiller ikke mellom støtte til klimatilpasning og utslippsreduksjon. OECD har utarbeidet beregningene, som er basert på rapporteringer fra de multilaterale partnerne. Beregningene gjøres for et utvalg av multilaterale partnere som mottar kjernestøtte fra Norge. Siste årgang er beregnet av Norad i påvente av offisielle beregninger fra OECD.
Klimabistand er en av flere finansieringskilder ved rapportering av norsk klimafinansering til Klimakonvensjonen. Det er imidlertid metodiske justeringer ved rapportering til konvensjonen, særlig hvordan Norfund rapporteres.